همتراز کاشی تراز کننده سرامیک – Tile Leveling System

همتراز کاشی به قطعات محبوب و پر کاربرد از جنس پلاستیک گفته می شود که وظیفه یکدست و همسطح نمودن تایل هایی که در کف ساختمان و دیوار ها استفاده می شود بر عهده دارند.

تراز کننده پلاستیکی ابزاری است که به تازگی جای خود را در میان نصابان کاشی و سرامیک و سنگ باز کرده است از این رو می توان گفت که ابزاری نوپا و جدید به شمار می آید. در ادامه مطالبی را منتشر می کنیم که شناخت بیشتری با هم تراز سرامیک و صلیب کاشی پیدا کنید.

استفاده از این ابزار علاوه بر راحتی و آسان نمودن اجرای کار ، باعث می شود که سرامیک ها در هم قفل شوند و دیگر نگران شل شدن آنها بعد از نصب نباشیم.

مکانیزم عملکرد هم تراز کننده به این صورت است که با فشار وارد کردن همزمان به سطح زیرین و رویی سرامیک باعث می شود که تایل های مجاور هم از نظر ارتفاعی در یک سطح قرار بگیرند.

این عمل را به اصطلاح تاب گیری با کلیپس و گوه یا از بین بردن ناخونک کار گفته می شود.

همتراز کاشی چیست؟

همتراز کاشی یکی از تجهیزات نصب سرامیک است که از دو بخش و قطعه مجزا از هم به نام های کلیپس همتراز و گوه همتراز تشکیل شده است. کلیپس یا مادگی به رنگ سفید از مواد نو تولید می شود و گووه یا نری به رنگ قرمز یا مشکی تولید می گردد.

کلیپس تراز کننده کاشی در موقع نصب کاشی با قرار گرفتن ما بین کاشی و سرامیک ها و قفل شدن توسط گوه همتراز کاشی ، سبب هم سطح شدن کامل و دقیق کاشی و سرامیک های مجاور هم می شود و دیگر نیازی به ضربه های متعدد چکش لاستیکی و استفاده از تراز نیست البته به شرطی که سطح زیرین از قبل آماده سازی شده باشد. استفاده از روش سرامیک کاری با همتراز به نسبت روش های سنتی و دوغابی هم خیلی آسان تر است و هم خیلی سرعت روند کار را افزایش می دهد.

محاسن استفاده از سیستم همتراز کننده سرامیک

استفاده از هم تراز کننده کاشی در هنگام نصب مزایای بسیاری را دارد از جمله :

عدم تجمع آب اضافی پس از شست و شوی که در ناحیه ما بین سرامیک ها ( بند ) جمع می شود و پس از مدت کوتاهی باعث تیره و لک شدن سرامیک ها می گردد.

دلیل این جمع شدگی مایعات عدم هم سطح بودن سرامیک های مجاور هم است که در صورت استفاده از کاشی تراز این امر به شدت کاهش می یابد.

افزایش سرعت و دقت یکی دیگر از خوبی های به کار بردن همتراز سرامیک در پروژه های کاشیکاری است.

برای نصب یک عدد سرامیک کف به روش سنتی ملاتی ، نصاب وقت زیادی را سپری می کند چون باید هر عدد سرامیک را به وسیله چکش لاستیکی و با ضربات متعدد تراز نماید ولی با استفاده از روش جدید همتراز این زمان خیلی کاهش می یابد.

استفاده از این سیستم نیاز به مهارت و تجربه ی بالایی ندارد و اشخاص می توانند با تجربه ی کم نیز به راحتی با این وسیله کار کنند و در نهایت هم کاری بسیار زیبا و قابل قبول را به کارفرما ارائه دهند.

به دلیل اینکه سیستم همتراز کاشی مانند قفل و بست سرامیک ها عمل می کند بعد از نصب کاشی با همتراز می توان بلافاصله بر روی سطح پوشانده شده با سرامیک تردد کرد و حتما نیازی نیست که تا خشک شدن کامل صبر نمود.

انواع همتراز کاشی و سرامیک

همتراز کاشی و سرامیک مدل های مختلفی دارد که هر کدام موارد کاربرد خاص خودش را داراست.

1- همتراز کاشی تخت یا کلیپس و گوه

این نوع همتراز به دلیل وفور در بازار محبوب ترین نوع همتراز است که دارای سه سایز می باشد.

همتراز کاشی کوچک که ارتفاع داخلی کلیپس 17 میل است و مناسب کاشی هایی با ابعاد کوچک 20*20 – 30*30 و 40*40 که عمدتا در سرویس بهداشتی نصب می گردد می باشد. همتراز کوچک مناسب ضخامت های 6 تا 8 میلیمتر می باشد.

همتراز کاشی متوسط که ارتفاع داخلی کلیپس 20 میل است و مناسب سرامیک هایی با ابعاد 60*60 – 80*80 و 100*100 که عمدتا در بدنه و کف کاربرد دارد مورد استفاده قرار می گیرد. همتراز متوسط مناسب ضخامت های 8 تا 12 میلیمتر است.

همتراز کاشی بزرگ که ارتفاع داخلی کلیپس 23 میل است و مناسب سرامیک هایی با ابعاد 120*120 – 120*240 و اسلب ها می باشد. این نوع همتراز به دلیل قوی بودن نسبت به دو سایز دیگر قدرت تاب گیری بالاتری را دارد. همتراز بزرگ مناسب ضخامت های 10 تا 16 میلیمتر است.

2- همتراز کاشی پیچی

همتراز پیچی نوعی دیگر از تراز کننده سرامیک است که به دلیل عدم استفاده از انبر همتراز در نصب آن قدرت تاب گیری کمتری را نسبت به همتراز تخت دارد و طبیعتا کاربرد کمتری هم دارد. همتراز پیچی مناسب محیط های کوچک است که صرفه اقتصادی ندارد انبر خریداری شود.

این نوع همتراز با چرخش به وسیله دست سفت می شود و تا حدودی باعث یکسان شدن سرامیک ها در بدنه و کف می شود. هم تراز پیچی برای سرامیک های 6 تا 14 میل استفاده می شود.

3- همتراز کاشی پروانه ای

این نوع همتراز سرامیک نوع جدیدی است که تازگی به بازار ایران رسیده است. شکل آن مانند یک پروانه دارای دو بال است که با خواباندن این دو بال بر روی سرامیک فشار وارد می شود و سرامیک مجاور هم تراز می شوند.

به دلیل هزینه ی تولید بالا و قیمت بالای این محصول کاربرد خیلی زیادی ندارد به علاوه اینکه قدرت تاب گیری متوسطی را دارد.

روش استفاده از همتراز کاشی در نصب کاشی و سرامیک

در روش نصب کاشی و سرامیک با استفاده از همتراز کاشی ابتدا باید سطح زیرین کار را آماده سازی کرد و تراز نمود. سپس با استفاده از ماله شانه ای ، چسب کاشی با کیفیت را به ضخامت مناسب پهن نموده و سرامیک را قرار می دهیم.

سپس کلیپس همتراز یا مادگی را به تعداد لازم در کناره های سرامیک قرار می دهیم. حالا سرامیک بعدی را قرار داده و گوه همتراز یا نری را از داخل کلیپس همتراز رد می کنیم. در مرحله ی بعد با استفاده از آچار همتراز اقدام به سفت نمودن همتراز ها می کنیم.

این کار را تا پوشاندن کل سطح و اتمام کار ادامه می دهیم. بعد از خشک شدن کامل چسب کاشی که حدود یک روز است ( در فصول مختلف سال و در دمای مختلف این زمان متغیر است ) اقدام به جدا کردن همتراز ها از سطح سرامیک ها می کنیم.

برای این کار کافیست با ضربه ای به کلیپس همتراز از بغل به وسیله چکش لاستیکی یا نوک کفش یا شئی دیگر نسبت به شکستن همتراز ها بکنیم.

بعد از اتمام کار با استفاده از پودر بندکشی با کیفیت ، نسبت به پر کردن بند های سرامیک ها عمل می کنیم.

در هر متر مربع چند عدد همتراز باید استفاده گردد؟

تعداد مورد نیاز همتراز کاشی برای یک سطح به عوامل مختلفی بستگی دارد. برای برآورد تعداد همتراز ابعاد ، نوع سرامیک و متراژ سطح را باید در نظر بگیریم.

به عنوان مثال برای یک سطح 100 متر مربعی که قرار است با استفاده از سرامیک 60*60 درجه 2 پوشانده شود چیزی در حدود 3000 عدد کلیپس همتراز مورد نیاز است. یعنی به عبارتی دیگر برای هر متر مربع 30 عدد همتراز لازم داریم.

حالا در صورتی که ابعاد سرامیک بزرگتر باشد و نوع کیفیت سرامیک درجه 1 باشد نیاز به تعداد کمتری همتراز داریم. زیرا سرامیک های درجه 1 تاب و موج کمتری نسبت به سرامیک های درجه 2 و 3 دارند.

این نکته را باید در نظر داشته باشیم که برای برآورد تعداد همتراز برای یک پروژه باید تعداد گوه ها را کمتر از کلیپس ها در نظر بگیریم. زیرا کلیپس ها یکبار مصرف هستند اما گوه ها قابلیت استفاده مجدد را تا چندین بار را دارند. به همین دلیل نسبت تقریبی کلیپس به گوه 4 به 1 است. یعنی هر گوه حداقل 4 بار قابلیت استفاده مجدد را دارد که این عدد در گوه های با کیفیت بیشتر است.